• Vazgeç
    Filtrele
Filtrele

Harita, Gravür, Fotoğraf, Belge, Osmanlıca Kitaplar, Ermenice Kitaplar, Prestijli ve Sanatsal Kitaplar Müzayedesi – 10

Harita, Gravür, Fotoğraf, Belge, Osmanlıca Kitaplar, Ermenice Kitaplar, Prestijli ve Sanatsal Kitaplar Müzayedesi – 10 adlı Müzayedemizi 30 Temmuz 2023 Cumartesi saat 21:00'a kadar internet sitemizden pey verebilirsiniz. 21:02 itibariyle canlı mezat başlayacaktır. Komisyon Oranı: %15 "ÖDEME SÜRESİ MÜZAYEDE BİTİMİNDEN SONRA 5 İŞ GÜNÜDÜR

  • Kategori: Yabancı Dil Kitap
Lot: 9 » Yabancı Dil Kitap

COMTE DE BONNEVAL TÜRKİYE ANILARI / HUMBARACI AHMET PAŞA’NIN ANILARI. DEKORATİF ve EBRULU CİLDİNDE

Nouveaux Memoires du Comte de Bonneval, ci-devant General d’Infanterie au service de S. M. Imperiale Catholique. Contenant ce qui lui est arrivé de plus remarquable durant son séjour en Turquie / [Comte Claudıus Alexander De Bonneval].- La Haye: Chez Jean van Duren, MDCCXXXVII [1737].
269+[21] sayfa; 10x16 cm


Humbaracı Ahmet Paşa’nın anıları.
Humbaracı Ahmet Paşa (1675-1747) Osmanlı ordusunun ıslahı için çalışmalar yapan Fransız askerdir. İspanya Veraset Savaşları'nda ün kazanan ve XIV. Louis ile arası açılınca Avusturya'ya kaçan Comte de Bonneval, Prens Eugen'in ordusunda Fransa'ya ve Osmanlı İmparatorluğu'na karşı savaştı. Prensle arası bozulunca Osmanlı İmparatorluğu'na sığındı ve Ahmet adını aldı. Sadrazam Topal Osman Paşa tarafından Humbaracı Ocağı'nı düzene sokmakla görevlendirildi. Humbaracı Ocağı, Osmanlı askerî teşkilatında humbara (demir veya tunçtan dökülmüş el bombası) yapan ve kullanan sınıfın bağlı olduğu ocaktı. Ahmet Paşa 1729’da Osmanlı hizmetine girmiş ve ilk topçu okulunu kurmuştur. Zamanın topçu subaylarına matematik dersleri veren Ahmet Paşa, Sadrazam Hekimoğlu Ali Paşa zamanında Beylerbeyi rütbesini aldı. Asıl görevi humbaracıları Batı usullerine göre yetiştirmek olmasına rağmen, devletin dış münasebetleri ile görevlendirildi. Katıldığı 1736 Seferi'nde Yeğen Mehmed Paşa'yla birlikte Avusturya'ya karşı savaştı. Sefer dönüşü gözden düşen Ahmet Paşa, Kastamonu'ya sürgün edildi (1738). 1747'de İstanbul'da öldü. Ölümünden sonra, kurduğu askerî mühendislik okulu tutucu yeniçerilerin muhalefeti nedeniyle kapatıldı. Galata Mevlevihanesi Mezarlığı'nda gömülüdür. Bu kitap yazarın Türkiye hatıralarının üçüncü bölümünü içermektedir. Hatıraların bu bölümü ilk olarak bu baskıda yayınlanmıştır; önceki baskılarda mevcut değildir.

Detaylar
önceki
Sayfaya Git: / 2
sonraki